Deprem

 

Sevgili Öğrencilerimiz;

Yaşanan afet ve oluşturduğu etkiler göz önüne alındığında son birkaç haftayı alışılmışın dışında yaşıyoruz.  Bu gerçeği birebir yaşayan ve yaşam koşulları doğrudan etkilenen bireyler için durum elbette ki çok daha zor olabiliyor.  Nefes almakta, yemek yemekte, uyumakta, işe ya da okula gitmekte zorlanıyoruz. Sevdiklerimizi yanımızda istiyoruz ve tüm yaşananların bir sonucu olarak geleceğe dair endişelerimiz var. Birçoğumuz bu yaşananlar karşısında aynı zamanda öfke ve çaresizlik hissediyor hatta bu duygularımızı istemeden de olsa en yakınımızdaki kişilere yansıtabiliyoruz.

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki,  tüm bu hissettiklerimiz sıradışı bir olay karşısında verilmiş normal tepkilerdir. Korku ve kaygı duygularımızı bir nebze de olsa azaltabilen ve güven duygusunun yeniden inşasını kolaylaştıran şey; temel korunma, temel bakım ve yaşam koşullarının sağlanabilmesidir.  İlk etapta barınma, yeme-içme ihtiyaçlarının karşılanabilir olması büyük bir önem taşır. Sonraki adımda neler yapabileceğinize dair kafa karışıklıklarınız olabilir.  Bu nedenle Öğrenci Dekanlığı Psikolojik Danışma Birimi olarak, depremi yaşamış, depremden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmiş öğrencilerimize, personelimize ve yakınlarına yardım etmeye yönelik bir yol haritası oluşturarak faydalanabileceğiniz adımları belirledik:

·         Sağlığınız önemlidir. Devam etmeniz gereken ilaçlarınız, doktor kontrolleriniz ya da bir egzersiz programınız olabilir. Bu dönemde tüm bu takiplere kaldığınız yerden devam etmeniz sizin faydanıza olacaktır. Yapabildiğiniz kadar fiziksel egzersiz (yürüyüş v.b) kaybettiğiniz vücut dinginliğinizi yeniden kazanmanızı kolaylaştırır.

·         Doğru bilgi güven verir. Yaşanan afet durumu, yapılacaklar, planlamalar ve psikolojik ilk yardım konusunda güvenilir bilgi kaynaklarından doğru bilgiye ulaşmaya çalışın. Kafa karıştırıcı, endişe ve korku duygusunu yaymaya çalışan paylaşımlardan uzak durun.

·         Deprem sonrası afet bölgelerinden yaşadığınız şehirlere gelen yakınlarınız, akrabalarınız, arkadaşlarınız olabilir. Bu kişilerle iletişim kurarken yardım etme isteğiniz ön plana çıkabilir. Bu noktada onları içinde bulundukları durumdan kurtarmaya çalışmak yerine;  onları dinlemek, yanlarında olduğunuzu hissettirmek, yaşadıklarını anlatmalarına imkan vermek ve duygularını anlamaya çalışmak çok daha faydalı olacaktır.  “Her şey güzel olacak”, “en azından sana bir şey olmamış” gibi ifadeleri kullanmaktan kaçının.

·         Yaşanan depremler sonrasında oluşan uykusuzluk, yemek yiyememe, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, baş etmekte zorlandığınız yoğun kaygı duygularınız, kabuslar, sevdiğiniz şeylerden zevk alamama gibi şikayetleriniz varsa ve bu belirtiler günlük yaşamınıza devam etmenizi engelleyecek düzeyde ise bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

·         Özellikle daha önceden de başka bir deprem yaşantınız varsa, tekrarlayan, sizi olumsuz etkilediğini düşündüğünüz görüntülerden ve sosyal medya paylaşımlarından uzak durabilirsiniz.

·         İyileşmek için zamana ihtiyacınız olduğunu kendinize hatırlatabilirsiniz.  Bu konuda gerçekçi beklentiler içinde olmak hem size hem de çevrenizdekilere iyi gelecektir.

Psikolog Nagihan ŞEN

Uzm. Psk. Dan. Emel BULUT       

01-03-2023

 

ÖĞRENCİ DEKANLIĞI

Psikolojik Danışma Birimi